.........................................Σελίδα για την κοινωνική οικονομία - για την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία....

....................................................................................... "Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη"
~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη............. Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΟΜΕ: ένας χρόνος αυτοδιαχείρισης, προχωρούν σε συνεταιρισμό


Οι εργαζόμενοι για να ξεπεράσουν προβλήματα του θεσμικού πλαισίου και να έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών προς την Ε.Ε. συστήνουν νέα εταιρική μορφή για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Επιτυχημένο το πείραμα, με εμπόδια το εγχείρημα… Έναν χρόνο μετά την απόφαση για αυτοδιαχείριση, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη προχωρούν στη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ), ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου για επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι «η νέα εταιρική μορφή θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον τετραπλασιασμό του κύκλου εργασιών, περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σε σύγκριση με τους τζίρους που είχε η εταιρεία όταν λειτουργούσε κανονικά, υπό την πρώην εργοδοσία…». Οι 38 εργαζόμενοι θα διακινούν τα προϊόντα που θα παράγουν απευθείας σε καταναλωτές ή σε εργατικούς συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ωστόσο, η λειτουργία του «αυτοδιευθυνόμενου» εργοστασίου δεν είναι ανέφελη. Οπως εξήγησαν, συναντά διάφορα εμπόδια, κυρίως λόγω του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για εργοστάσια που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε συνδέονται με πτωχευμένες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν ότι στο καταστατικό της νέας εταιρείας αναγνωρίζεται ο ρόλος του «αλληλέγγυου υποστηρικτή», που δίνει το δικαίωμα σε κάθε ενδιαφερόμενο να εγγραφεί με μια συμβολική χρηματική εισφορά ανταποδοτικού χαρακτήρα και να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία της.
Οι «αλληλέγγυοι υποστηρικτές» θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση της ΚοινΣΕπ και συμβουλευτικής ψήφου στις αποφάσεις της διεύθυνσης του εργοστασίου. Η καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσω Διαδικτύου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλλεγεί περίπου διακόσιες υπογραφές.
Στο μεταξύ εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με την εργοδοσία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Κύρια επιδίωξή τους όμως παραμένει η επέκταση και η πλήρης λειτουργία της επιχείρησης.

Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου